Sinds vorig jaar 14 September, de datum van de laatste aanpassing van de ECB is er sprake van een historisch lage rentestand. De rentestanden zakten door tot onder de 0,5 procent en de deposito rente ging zelfs in het rood. Banken moesten voor het eerst geld betalen als ze geld bij het ECB wilde stallen op een deposito rekening. Allemaal onderdeel van de strategie van het ECB om de geldstroom van banken naar de consument te bevorderen. Die rentestand is daar instrumenteel bij. Bij een lage marginale beleningsrente stimuleert het ECB het lenen van geld en met een negatieve deposito rente stimuleert ze de banken ook wat met dat geld te doen. Maar afgezien van macro economische vraagstukken die met dit beleid worden aangepakt zijn er ook gevolgen op kleinere schaal. Een lage rentestand heeft ook op andere gebieden z’n weerslag. In dit artikel willen we een aantal consequenties beschrijven voor spaarders, huizenbezitters (in spe) en pensioengerechtigde.

rentestand

Sparen levert minder op

Spaarders zijn namelijk minder gebaat bij een lage rentestand. Bij een rentestand van 1 procent is de aanwas van elk vermogen namelijk minimaal. Als dat bedragen betreft waar vermogensbelasting over moet worden betaald gaat de spaarder zelfs in het rood. Bij een inflatiepeil van 1 procent en een vermogensbelasting van 1,2 dekt de 1 procent rente over het totale bedrag de kosten niet. Dat is meteen een van de redenen waarom spaarders met enige financiële slag om de arm vaker naar de beurs trekken. Op beleggen kan nog steeds een aardige winstmarge worden gehaald en zo zien we steeds meer vermogende spaarders naar de beurs gaan op zoek naar een hoger rendement. Sparen loont dus nog maar minimaal en dan ook nog enkel bij relatief lage bedragen. Of beurshandel iets voor u is mag u zelf beoordelen.

Een huis kopen voordeliger

Voor huizenbezitters met nog een openstaande hypotheek lijkt het tijd om deze over te sluiten. Een lage rentestand in deze context betekent een beduidend lagere hypotheekrente en dus een leuk financieel voordeel indien u de hypotheekrente over een x aantal jaar vastlegt. Starters op de huizenmarkt kunnen geld lenen tegen een rentetarieven zoals nooit tevoren. Dat levert op een hypotheek van zo’n 20 a 25 jaar ook een flink financieel voordeel op. Dat mes snijdt echter aan twee kanten. Een lage rentestand betekent namelijk ook weinig inflatie. Uw maandlasten zullen dan over tijd evenredig groot blijven in relatie tot uw totale inkomen. Ook betekent een lage rentestand een niet al te grote economische groei waardoor de meerwaarde van uw huis en daarmee de over waarde van uw hypotheek klein blijft. Geen voordeeltje in de toekomst als u het huis verkoopt of een hypotheek oversluit.

Pensioenfondsen in lastig parket

Voor de pensioenfondsen in Nederland en daarbuiten overigens is zo’n lage rente stand ook niet voordelig. Na alle perikelen voortkomend uit de beurskrach in 2008 zijn de dekkingsgradaties van pensioenfondsen heet hangijzer geworden. De dekkingsgraad is de mate waarop het rendement van de uitstaande investeringen de lopende kosten van de uitgave (de pensioenen) dekt. Pensioenfondsen baseren de uitkeringen (pensioenen) van zo’n fonds op de huidige winstverwachtingen van hun uitstaande investeringen. Dat betekent dat met een lage rentestand en dalende beurstrend de dekkingsgraad daalt en soms niet aan de verplichtingen kan worden voldaan. Daar wordt op gereageerd met het verlagen van de pensioenen in real time. Dat betekent dat lopende pensioenen aangepast worden aan de financiële gezondheid van een pensioenfonds. Zo zijn er dus al pensioengerechtigde die met de helft van het verwachtte aanvullend pensioen moeten doen.

Reacties zijn gesloten.